Als antwoord op https://diggingthedigital.com/open-s02e09-een-donkere-kant-van-het-indieweb/. Dit vind ik bijzonder …


Als antwoord op https://diggingthedigital.com/open-s02e09-een-donkere-kant-van-het-indieweb/.

Dit vind ik bijzonder interessant. Zelf denk ik dat socialemediasilo’s een groter gevaar vormen (en gebleken zijn) voor de democratie of volksgezondheid. Dat heeft vooralsnog met hun populariteit te maken, en de onmogelijkheid om de massa berichten, in honderden talen, van vele miljoenen gebruikers ook maar enigszins te modereren.

Komt nog bij dat net die gecentraliseerde systemen leven van ‘engagement’, en een beetje controverse keihard nodig hebben.

Het zijn net Mastodon (en Hometown!) en individuele, persoonlijke websites die het beheerders weer enigszins mogelijk maken het overzicht te bewaren – voorlopig toch.

Het probleem is dan ook niet de steeds eenvoudiger toegang tot het ‘sociale’ web an sich – ook vroeger was het opzetten van een forum niet zó moeilijk – maar de bijna onmiddelijke toegang tot een enorm breed publiek.

En al is het nog even niet nodig, ik denk dat Webmention (voorlopig) voldoende toelaat om (enige) spam tegen te gaan – méér, in elk geval, dan Facebook of Twitter. Wat dat betreft, denk ik, heeft Webmention meer gemeen met e-mail.

Zelf lijkt het me redelijk oké dat haataccounts weer ondergronds gaan, op Gab, kleine servers die makkelijk te negeren en blokkeren zijn, in subreddits of op 4chan, weg van het grote publiek, zodat alleen nog de ordediensten zich met die rotzooi hoeven bezighouden.