Nieuw op Twitter, bis


Kijk. Ik ben nog maar eens ’n nieuw Twitter-account begonnen.

Het zit namelijk zo: ik ben op dit blog recent overgeschakeld naar een ‘kale’ WordPress-installatie, en zou nu graag enkele IndieWeb-gerelateerde plugins (door)ontwikkelen en delen. (De manier waarop ik voordien WordPress gebruikte, is weinig representatief voor de meeste installaties out there, zie je. Aan de nieuwe aanpak hebben anderen mogelijk wél iets.)

En voor heel wat mensen speelt online interactie zich grotendeels op Twitter af. ‘Dít is onze thuis’, las ik er ooit, toen ik, wederom het IndieWeb indachtig, iemand vroeg waarom-ie niet vaker op z’n blog schreef (en wat minder in Twitter-draadjes).

Kijk, ik heb al een plugin waarmee ik zogenaamde notes op Mastodon deel. En een tijdje heb ik ook de Mastodon Twitter Crossposter gebruikt, om die berichten ook op Twitter te doen verschijnen. Daarvóór gebruikte ik de Publicize-module van Jetpack. Beide werken behoorlijk, ook in combinatie met Bridgy.

Maar goed, ik heb graag wat1 meer2 controle3, en omdat ik al die Mastodon-plugin schreef en een afgeleide daarvan voor Pixelfed, leek het me niet zo gek nog even een Twitter-versie ineen te steken.

Overigens ben ik enkele weken geleden al wat volk weer gaan volgen. Niet op Twitter zelf, maar via Nitter. Da’s een alternatieve frontend, zeg maar, zonder JavaScript en trackingtoestanden, maar mét RSS-feeds. Superhandig, dus, voor wie sowieso meerdere blogfeeds volgt. (Jammer, ook, voor lui die vooral met volgersaantallen bezig zijn.)

  1. Het lijkt erop dat je ook Publicize-berichten programmatorisch kunt customizen, dus misschien is dat genoeg?
  2. Wat Jetpack echter niet doet, is WordPress over de resulterende Twitter-URL inlichten, de zogenaamde syndication URL.
  3. Blijft wel jammer dat je met WordPress.com moet connecten, al ligt dat ook aan Twitter.
Also on Mastodon